ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΤΟΥ | OramaWorld.com

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΤΟΥ

[Κωδικός: Recipe 6]

0.00€

(γλυκό ψωμί, όχι για Μετάληψη)
Γίνονται 10 φραντζόλες
ΥΛΙΚΑ:
-2 κούπες αλεύρι από ρεβύθια
-4 κούπες αλεύρι ολικής αλέσεως
-12 (ή περισσότερες αν χρειαστεί) κούπες ημίλευκο αλεύρι
-2 ½ κούπες ζάχαρη
-1 κούπα φυτικό λάδι
-1 κούπα ροδόνερο
-1 ½ κουταλιά της σούπας ενεργή ξηρή μαγιά
-νερό
ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ:
-4 κούπες ημίλευκο αλεύρι
-1/4 της κούπας φυτικό λάδι
-νερό
ΕΡΓΑΛΕΙΑ:
-φύλλα ψησίματος με επικάλυψη περγαμηνής
-πλάστης
-μαχαίρι
-κηρόχαρτο
ΟΔΗΓΙΕΣ:
1) Βάλτε όλα τα υλικά, εκτός από το νερό, σε ένα μπολ και ανακατέψτε καλά.
2) Προσθέστε νερό μέχρι να σφίξει η ζύμη. Σε περίπτωση που ρίξετε πολύ νερό μην φοβηθείτε να προσθέσετε αλεύρι. Δεν είναι πυρηνική φυσική.
3) Ζυμώστε για 20 λεπτά.
4) Αφήστε το για 1 ½ ώρα μέχρι να φουσκώσει, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Μην ξεχάσετε να σκεπάσετε την ζύμη.
5) Ενώ το ψωμί φουσκώνει ετοιμάστε την ζύμη για την διακόσμηση. Θα πρέπει να είναι αρκετά στεγνή. Αυτό γίνεται αφού την ζυμώσετε για περίπου 15 λεπτά. Ζυμώστε για τουλάχιστον 20 λεπτά, έτσι ώστε να γίνει απαλή και ελαστική. Διαφορετικά θα είναι δύσκολο να την δουλέψετε.
6) Αφού ετοιμάσετε την ζύμη της διακόσμησης, κόψτε ένα κομμάτι κηρόχαρτο και τοποθετήστε το δίπλα στην αλευρωμένη περιοχή εργασίας. Κόψτε ένα ίσο κομμάτι πλαστικής μεμβράνης, το οποίο θα χρησιμεύσει σαν κάλυμμα.
7) Απλώστε την ζύμη της διακόσμησης τόσο ώστε να έχει πάχος δύο μεταλλικών νομισμάτων. Κόψτε τις διακοσμήσεις σας και βάλτε τις στο κηρόχαρτο. Καλύψτε με την πλαστική μεμβράνη.
8) Όταν φουσκώσει η ζύμη του ψωμιού προθερμάνετε τον φούρνο στους 160 βαθμούς.
9) Πάρτε την ζύμη και ζυμώστε την μέχρι να επανέρθει στον αρχικό της όγκο.
10) Χωρίστε την ζύμη σε 10 κομμάτια και πλάστε τα σε μπάλες, διώχνοντας τον αέρα από την ζύμη. Τοποθετήστε τις μπάλες στο χαρτί ψησίματος, αφήνοντας αρκετό χώρο μεταξύ τους.
11) Πιέστε τις μπάλες με τα χέρια σας, τόσο ώστε να μην έχουν ύψος περισσότερο από 3,8 εκ.
12) Μουσκέψτε το εξωτερικό του ψωμιού και τοποθετήστε τα διακοσμητικά σχέδια στο ψωμί. Σιγουρευτείτε ότι η ζύμη της διακόσμησης έχει καλή επαφή με το ψωμί.
13) Όταν τελειώσετε την διακόσμηση καλύψτε κάθε άρτο με πλαστική μεμβράνη.
14) Αφήστε τους άρτους για 15 λεπτά πριν το ψήσιμο.
15) Ψήστε στους 160 βαθμούς για 45-50 λεπτά.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗΣ(ΜΕ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ)
1) Υπάρχουν τρία είδη διακόσμησης που χρησιμοποιούμε στην Εκκλησία μας για τον ʼρτο:κλήματα, κλαδιά ελιάς και μίσχους σιταριού.
2) Ρίξτε λίγο αλεύρι στο κηρόχαρτο και σιγουρευτείτε ότι βάζετε τα κομμάτια στην κηρωμένη πλευρά.
3) Κρατήστε την ζύμη σκεπασμένη με πλαστική μεμβράνη για να μην ξεραθεί.
4) Το πλεονέκτημα αυτής της ζύμης, σε σχέση με αυτή του άρτου, είναι ότι δεν έχει μαγιά. Ετσι δεν θα φουσκώσει την ώρα που την δουλεύετε, για να παραμορφωθεί.
5) Απλώστε την ζύμη τόσο ώστε να έχει πάχος δύο μεταλλικών νομισμάτων
6) Για να σχηματίσετε τους μίσχους του σιταριού ή τα κλήματα, σχηματίστε με την ζύμη λωρίδες στο πάχος των κορδονιών(όχι πλατιά, όπως στα αθλητικά παπούτσια, αλλά λεπτά) στις οποίες θα κολλήσετε τα φρούτα και τα φύλλα. Για να κάνετε μικρά παρακλάδια ( ψαλίδες στην περίπτωση του κλήματος) απλά τραβήξτε μία μακριά χαρακιά στο κλαδί και τραβήξτε το κομμένο κομμάτι. Τυλίξτε το σαν ψαλίδα κλήματος και κολλήστε το στον άρτο.
7) Για να κάνω σταφύλια, τρυπάω την ζύμη με ένα καπάκι από στυλό. Αν η ζύμη κολλήσει στο καπάκι, φυσάω από την τρύπα στην κορυφή του.
8) Για τα φύλλα κάνω μακριές πλάγιες χαρακιές στην ζύμη, μετά γυρίζω το μαχαίρι και κάνω ακόμη μία σειρά κοψιμάτων, δημιουργώντας μία ολόκληρη σειρά ρόμβων(δείτε στο διάγραμμα).
9) Για τα φύλλα του κλήματος κόψτε ένα μικρό ρόμβο. Λίγες χαρακιές στις πλευρές και μερικά τραβήγματα στις γωνίες θα δώσουν το φυσικό σχήμα των φύλλων. Όταν κολλήσω τα φύλλα στο ψωμί χαράσσω με το μαχαίρι τις φλέβες του φύλλου. Όχι μόνο το βοηθάει να κολλήσει, αλλά κάνει και τα φύλλα να φαίνονται πιο αληθινά. Αν χρειάζεστε βοήθεια για να δείτε που θα χαράξετε, πάρτε ένα βάζο με αμπελόφυλλα και ξεδιπλώστε ένα.
10) Τα κλαδιά της ελιάς γίνονται με απλούς μίσχους που καλύπτονται με φύλλα σε σχήμα ρόμβου. Κόψτε τα φύλλα στις πλευρές για να απαλλαγείτε από τις μικρότερες γωνίες, ώστε να έχουν στρογγυλεμένη εμφάνιση. Για τις ελιές χρησιμοποιήστε μικρές μπάλες, τις οποίες έχετε πλατύνει ελαφρώς. Μην προσπαθήσετε να φτιάξετε ελιές φυσικού μεγέθους με την ζύμη : θα γίνει πολύ σκληρή όταν ψηθεί και θα δυσκολέψει τα πουλιά τα οποία θα καταλήξουν να την φάνε.
11) Για το στάχυ κόψτε μία λωρίδα 12,7 *3,8 εκ. Κόψτε τις γωνίες για να κάνετε τόξα και στις δύο πλευρές. Κινείστε το μαχαίρι από την μέση στην κορυφή για να κάνετε τα μουστάκια του σταχυού. Κόψτε μία λεπτή λωρίδα ζύμης για τον μίσχο και κολλήστε την στο ψωμί. Κολλήστε το στάχυ στην κορυφή του μίσχου. Με το μαχαίρι σχηματίστε μία σειρά από V στο υπόλοιπο του σταχυού και κόψτε τα στην μέση, για να αποκτήσει την εμφάνιση των σπόρων.
12) Κρατήστε τον άρτο σκεπασμένο όταν δεν δουλεύετε με αυτόν. Πριν προσπαθήσετε να κολλήσετε κάτι βεβαιωθείτε ότι η επιφάνειά του παραμένει κολλώδης. Μουσκέψτε την πάλι αν χρειάζεται.

Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο, συνήθως αποστέλεται σε 4 έως 7 ημέρες.

Εκπτωτική Πολιτική (εφαρμόζεται στο Ταμείο):

- Για αγορά 2 ή περισσότερων αντικειμένων από μία κατηγορία, παίρνετε 5% επιπλέον έκπτωση

- Για αγορά 5 ή περισσότερων αντικειμένων από μία κατηγορία, παίρνετε 10% επιπλέον έκπτωση

- Για αγορά 10 ή περισσότερων αντικειμένων από μία κατηγορία, παίρνετε 15% επιπλέον έκπτωση

- Για αγορά 20 ή περισσότερων αντικειμένων από μία κατηγορία, παίρνετε 20% επιπλέον έκπτωση

- Για αγορά 50 ή περισσότερων αντικειμένων από μία κατηγορία, παίρνετε 25% επιπλέον έκπτωση

Αυτό το προιόν προστέθηκε στον κατάλογό μας την Κυριακή 16 Μάιος, 2004
Το Καλάθι σας είναι άδειο.

Η Λίστα Επιθυμιών σας είναι άδεια.

Δεχόμαστε
We accept Visa credit cards! We accept MasterCard credit cards! We accept Paypal! We accept payments through Post Service!
Social Share
ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΤΟΥ προστέθηκε με επιτυχία στο καλάθι σας!
ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΤΟΥ προστέθηκε με επιτυχία στη λίστα επιθυμιών σας!
ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΤΟΥ προστέθηκε με επιτυχία στη λίστα αναγκών σας!