Παλαιωμένη εικόνα με τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη.
Ο Άγιος Κωνσταντίνος ήταν Ρωμαίος Αυτοκράτορας, γιος του Αυτοκράτορα Φλάβιου Βαλέριου Κωνστάντιου και της Αγίας Ελένης, που κυβέρνησε από το 306 μέχρι το 337 μ.Χ. . Με τις μεταρρυθμίσεις του, ενίσχυσε τον Χριστιανισμό και κατήργησε τους διωγμούς από την αυτοκρατορία.
Εμπνεόμενη και ευλογημένη από τον θρίαμβο του γιού της, η Αγία Ελένη ταξίδεψε στην Ιερουσαλήμ το 326 μ.Χ όπου μετά από ανασκαφές ανακάλυψε τον Τίμιο Σταυρό, μέρος του οποίου μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη.
Καθιερώθηκε να απεικονίζονται μαζί σε εικόνες, αγιογραφίες και κωνσταντινάτα (χρυσά φλουριά που τα χρησιμοποιούσαν ως φυλαχτά) και κατέχουν τον τίτλο των Ισαποστόλων.
Ἀπολυτίκιον
Πρῶτος πέφηνας, ἐν Βασιλεῦσι, θεῖον ἕδρασμα, τῆς εὐσεβείας, ἀπ’ οὐρανοῦ δεδεγμένος τὸ χάρισμα· ὅθεν Χριστοῦ τὸν Σταυρὸν ἐφανέρωσας, καὶ τὴν Ὀρθόδοξον πίστιν ἐφήπλωσας. Κωνσταντῖνε Ἰσαπόστολε, σὺν Μητρὶ Ἑλένῃ τῇ θεόφρονι, πρεσβεύσατε ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ἡμῶν.
Κοντάκιον
Κωνσταντῖνος σήμερον, σὺν τῇ μητρὶ τῇ Ἑλένη, τὸν Σταυρὸν ἐμφαίνουσι, τὸ πανσεβάσμιον ξύλον, πάντ ων μὲν τῶν Ἰουδαίων αἰσχύνην ὄντα, ὅπλον δὲ πιστῶν, ἀνάκτων κατ᾽ ἐναντίων, δι᾽ ἡμᾶς γὰρ ἀνεδείχθη, σημεῖον μέγα, καὶ ἐν πολέμοις φρικτόν.
Η τεχνική της παλαίωσης εφαρμόζεται σχολαστικά επάνω στην εικόνα με το χέρι και της προσδίδει την όψη του χρόνου ενώ παράλληλα η απεικόνιση διατηρεί τις καλλιτεχνικές της λεπτομέρειες.
Περιμετρικά, η παλαίωση γίνεται περισσότερο εμφανής με τις φθαρμένες άκρες που δίνουν ξεχωριστή μορφή στην εικόνα.
Κατά την τελική επεξεργασία, η Παλαιωμένη Εικόνα με τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη λουστράρεται με ειδικό βερνίκι ώστε να αντέχει στον χρόνο.
Σημείωση: Η τελική εικόνα ενδέχεται να διαφέρει ελάχιστα από την φωτογραφία του καταλόγου.
Εορτή: 21 Μαΐου
Εικονογράφος: Λιόνδας Χρήστος
Διαθεσιμότητα: Κατόπιν παραγγελίας, συνήθως αποστέλεται σε 5 έως 10 ημέρες.