Παλαιωμένη Εικόνα με τον Άγιο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο.
Ο Άγιος Απόστολος Ανδρέας ήταν ένα από τους Δώδεκα Απόστολους και αδερφός του Αποστόλου Πέτρου. Οι Γραφές αναφέρουν ότι ο Άγιος Ανδρέας ήταν ο πρώτος που κλήθηκε από τον Ιησού Χριστό να γίνει Απόστολος, γι' αυτό και έχει μείνει γνωστός ως «Πρωτόκλητος».
Μαζί με τους υπόλοιπους μαθητές, δίδαξε τον Λόγο του Θεού και ακολούθησε πιστά τον Ιησού Χριστό μέχρι την Σταύρωσή του.
Ο Άγιος Απόστολος Ανδρέας είναι ο πολιούχος Άγιος της Πάτρας, καθώς μαρτύρησε εκεί, και τα περισσότερα λείψανά του βρίσκονται στον Ιερό Ναό Άγιου Ανδρέα της πόλης.
Ἀπολυτίκιον
Ὡς τῶν Ἀποστόλων Πρωτόκλητος, καὶ τοῦ Κορυφαίου αὐτάδελφος, τῷ Δεσπότῃ τῶν ὅλων Ἀνδρέα ἱκέτευε, εἰρήνην τῇ οἰκουμένῃ δωρήσασθαι, καὶ ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν τὸ μέγα ἔλεος.
Κοντάκιον
Τὸν τῆς ἀνδρείας ἐπώνυμον θεηγόρον, καὶ μαθητῶν τὸν πρωτόκλητον τοῦ Σωτῆρος, Πέτρου τὸν σύγγονον εὐφημήσωμεν· ὅτι ὡς πάλαι τούτῳ, καὶ νῦν ἡμῖν ἐκέκραγεν· Εὑρήκαμεν δεῦτε τὸν ποθούμενον.
Η τεχνική της παλαίωσης εφαρμόζεται σχολαστικά επάνω στην εικόνα με το χέρι και της προσδίδει την όψη του χρόνου ενώ παράλληλα η απεικόνιση διατηρεί τις καλλιτεχνικές της λεπτομέρειες.
Περιμετρικά, η παλαίωση γίνεται περισσότερο εμφανής με τις φθαρμένες άκρες που δίνουν ξεχωριστή μορφή στην εικόνα.
Κατά την τελική επεξεργασία, η Παλαιωμένη Εικόνα του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτόκλητου λουστράρεται με ειδικό βερνίκι ώστε να αντέχει στον χρόνο.
Σημείωση: Η τελική εικόνα ενδέχεται να διαφέρει ελάχιστα από την φωτογραφία του καταλόγου.
Εορτή: 30 Νοεμβρίου
Εικονογράφος: Βράνος Νικόλαος
Διαθεσιμότητα: Κατόπιν παραγγελίας, συνήθως αποστέλεται σε 5 έως 10 ημέρες.