Παλαιωμένη εικόνα της Παναγίας, το "Άξιον Εστί".
Η θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας, το "Άξιον Εστί" είναι η πιο γνωστή εικόνα του Αγίου Όρους που βρίσκεται στο Πρωτάτο στις Καρυές. Φέρει τις σφραγίδες και των είκοσι μονών και θεωρείται η «κοινή εφέστιος προστάτις» τους.
Σύμφωνα με την παράδοση, στις 11 Ιουνίου 980 μ.Χ, στο Παντοκρατορινό κελί όπου βρισκόταν η εικόνα, ένας περαστικός που ζήτησε φιλοξενία, είπε για πρώτη φορά σε έναν υποτακτικό που έκανε την προσευχή του, το μεγαλυνάριο "Άξιον Εστί..." . Καθώς ο υποτακτικός δεν έβρισκε χαρτί και μελάνι να σημειώσει τον υπέροχη αυτόν ύμνο, έδωσε στον περαστικό μία πέτρινη πλάκα. Τότε, ο περαστικός έγραψε με τα ακροδάχτυλά του την προσευχή, και με θαυμαστό τρόπο αυτή χαράκτηκε επάνω στην πέτρα. Έπειτα, εξαφανίστηκε.
Μετά από αυτό το θαυματουργικό γεγονός, οι Αγιορείτες μοναχοί έστειλαν την πλάκα στον Πατριάρχη Χρυσοβέργη, ο οποίος αποφάσισε να εντάξει ύμνο στον λειτουργικό βίο της Εκκλησίας.
Από τότε, στις 11 Ιουνίου έκαστου έτους τελείται η γιορτή της Εικόνας "Άξιον Εστί", προς τιμήν του αρχαγγέλου Γαβριήλ που αναμφίβολα ήταν ο ξένος επισκέπτης.
Μεγαλυνάριο της Παναγίας
Ἄξιον ἐστιν ὡς ἀληθῶς, μακαρίζειν σὲ τὴν Θεοτόκον, τὴν ἀειμακάριστον καὶ παναμώμητον, καὶ μητέρα τοῦ Θεοῦ ἠμῶν. Τὴν τιμιωτέραν τῶν Χερουβείμ καὶ ἐνδοξοτέραν ἀσυγκρίτως τῶν Σεραφείμ τὴν ἀδιαφθόρως Θεὸν Λόγον τεκοῦσαν, τὴν ὄντως Θεοτόκον, σὲ μεγαλύνομεν.
Η τεχνική της παλαίωσης εφαρμόζεται σχολαστικά επάνω στην εικόνα με το χέρι και της προσδίδει την όψη του χρόνου ενώ παράλληλα η απεικόνιση διατηρεί τις καλλιτεχνικές της λεπτομέρειες.
Περιμετρικά, η παλαίωση γίνεται περισσότερο εμφανής με τις φθαρμένες άκρες που δίνουν ξεχωριστή μορφή στην εικόνα.
Κατά την τελική επεξεργασία, η Παλαιωμένη Εικόνα της Παναγίας, το "Άξιον Εστί", λουστράρεται με ειδικό βερνίκι ώστε να αντέχει στον χρόνο.
Σημείωση: Η τελική εικόνα ενδέχεται να διαφέρει ελάχιστα από την φωτογραφία του καταλόγου.
Εορτή: 11 Ιουνίου
Εικονογράφος: Μιχαήλ Μοναχού
Διαθεσιμότητα: Κατόπιν παραγγελίας, συνήθως αποστέλεται σε 5 έως 10 ημέρες.