Βυζαντινή Αγιογραφία με τον Άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό.
Κατά τον 8ο αιώνα μ. Χ. , ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός υπήρξε σπουδαίος θεολόγος ο οποίος συνέβαλε δραστικά κατά της εικονομαχίας επί Λέοντος του Ισαύρου.
Γεννήθηκε στην Δαμασκό και διδάχτηκε εκτενώς από τον Κοσμά τον Σικελό μέχρι την αναχώρηση του για την Ιερουσαλήμ, και συγκεκριμένα για την Ιερά Μονή του Αγίου Σάββα όπου παρέμεινε για το υπόλοιπο του βίου του, αφοσιωμένος στο συγγραφικό του έργο.
Κατά την διάρκεια της εικονομαχίας, και μετά από πλαστή επιστολή που υποτίθεται ότι έγραψε ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός προσφέροντας την Δαμασκό στους Βυζαντινούς, του έκοψαν το χέρι, το οποίο και παρακάλεσε να του το δώσουν ώστε να το θάψει. Ωστόσο, ο ίδιος το πήγε στον Ναό που διατηρούσε στο σπίτι του και προσευχήθηκε στην Παναγία για θεραπεία. Ως εκ θαύματος, το χέρι του θεραπεύτηκε
Εκοιμήθη το 749 μ. Χ. σε ηλικία άνω των εκατό ετών.
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’. Τὴν ὡραιότητα.
Τὴν καλλικέλαδον, καὶ λιγυραῖς μολπαῖς, κατακηλοῦσάν τε, καὶ ἀγλαΐζουσαν, τὴν Ἐκκλησίαν τοῦ Χριστοῦ, εὔλαλον ἀηδόνα, δεῦτε εὐφημήσωμεν, Ἰωάννην τὸν πάνσοφον, τὸν Δαμασκηνὸν πιστοί, ὑμνογράφων τὸν πρύτανιν· τὸν ἔμπλεων, ἁπάσης γενόμενον, θείας καὶ κοσμικῆς σοφίας.
Η Αγιογραφία κατέχει πολύτιμη θέση στην εκκλησιαστική τέχνη γιατί πέρα από την αυταπόδεικτη καλλιτεχνική της αξία, μία αγιογραφική εικόνα ενώνει τον άνθρωπο με την αγιότητα του εικονιζόμενου προσώπου.
Για την Αγιογραφία του Αγίου Ιωάννη του Δαμασκηνού, οι έμπειροι Αγιογράφοι μας χρησιμοποιούν παραδοσιακές τεχνικές και υλικά υψηλής ποιότητας που προσφέρουν άριστη απεικόνιση αλλά και αντοχή στον χρόνο.
Όλες οι Αγιογραφίες μας είναι ζωγραφισμένες με αυγοτέμπερα ενώ μπορείτε να επιλέξετε το μέγεθος της εικόνας, την διακόσμηση του φόντου και την γλώσσα των επιγραφών όπως επίσης και το είδος του ξύλου που επιθυμείτε να χρησιμοποιηθεί.
Σημείωση: Η τελική εικόνα ενδέχεται να διαφέρει ελάχιστα από την φωτογραφία του καταλόγου.
Εορτή: 4 Δεκεμβρίου
Εικονογράφος: Βράνος Νικόλαος
Διαθεσιμότητα: Κατόπιν παραγγελίας, συνήθως αποστέλλεται σε 14 έως 21 ημέρες.