Χειροποίητη Βυζαντινή Εικόνα με την Παναγία την Πορταΐτισσα των Ιβήρων.
Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Πορταΐτισσας των Ιβήρων λέγεται ότι είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Βρίσκοταν για πολλά χρόνια στη Νίκαια της Μικράς Ασία στα χέρια μιας ευσεβής Χριστιανή η οποία, κατά την Εικονομαχία, για να την σώσει, την έριξε στην θάλασσα. Η εικόνα τότε άρχισε να πλέει προς την Ελλάδα.
Για πολλά χρόνια, τα ίχνη της εικόνας χάθηκαν μέχρι που το 1004 μ.Χ εμφανίστηκε στο Άγιο Όρος και τους μοναχούς της Μονής Ιβήρων. Με θαυμαστό τρόπο, η Παναγία παρουσιάστηκε σε όραμα του μοναχού Γαβριήλ και του εξηγούσε ότι ήρθε για να γίνει φύλακας της Μονής.
Από τότε, η Εικόνα της Παναγίας τοποθετήθηκε στο Παρεκκλήσιο, δίπλα στην Κεντρική Πύλη γι' αυτό και πήρε το όνομα "Πορταΐτισσα".
Σύμφωνα με την παράδοση, η Εικόνα της Παναγίας της Πορταΐτισσας των Ιβήρων μαχαιρώθηκε από πειρατή στην περιοχή της γνάθου και ως εκ θαύματος η πληγή ανάβλυσε αίμα.
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος α΄. Τῆς ἐρήμου πολίτης.
Τὴν σεπτήν Σου εἰκόνα Πορταΐτισσα Δέσποινα, ἣ διὰ θαλάσσης ἐπέστη, θαυμαστῶς ἐν τῇ ποίμνῃ Σου, τιμῶμεν ὡς ἁγίασμα σεπτόν, καὶ σκήνωμα τῆς δόξης Σου πιστῶς, ἐξ αὐτῆς γὰρ ἀναβλύζεις τὰς δωρεάς, τοις πόθῳ ἐκοῶσί Σοι· δόξα τοῖς θαυμασίοις Σου Ἁγνή, φόξα τῇ προμηθεία Σου, δόξα τῇ πρὸς ἡμᾶς Σου πλουσίᾳ χρηστότητι.
Κοντάκιον
Ἦχος πλ. δ΄. Τῆ ὑπερμάχῳ.
Ὡς πυλωρὸς καὶ ἀρωγὸς ἡμῶν καὶ ἔφορος, μὴ ἀντανέλῃς ἀφ’ ἡμῶν τὴν Σὴν βοήθειαν, Πορταΐτισσα Παρθένε ἐκδυσωποῦμεν· ἀλλὰ πλήρου τὰς σεπτὰς ἐπαγγελίας Σου, ἃς ἡμῖν εὐηγγελίσω ὡς φιλάγαθος, ἵνα κράζωμεν· Χαῖρε πάντων ἀντίληψις.
Η Εικόνα της Παναγίας Πορταΐτισσας των Ιβήρων είναι ακριβές αντίγραφο Βυζαντινής τέχνης και δημιουργείται από έμπειρους τεχνίτες με την μέθοδο της χρυσοτυπίας όπου αγιογραφικά φύλλα χρυσού 22 καρατίων εφαρμόζονται λεπτομερώς για να διακοσμήσουν το φόντο της.
Κατά την τελική επεξεργασία, η εικόνα φιλοτεχνείται με σκούρο κόκκινο χρώμα περιμετρικά και λουστράρεται με ειδικό βερνίκι για να διατηρεί τη λάμψη της.
Προσφέρεται σε επίπεδο ή σκαφτό ξύλο και είναι κατάλληλη για τοποθέτηση σε τοίχο.
Εικονογράφος: Μιχαήλ Μοναχός, Άγιον Όρος
Διαθεσιμότητα: Κατόπιν παραγγελίας, συνήθως αποστέλεται σε 5 έως 10 ημέρες.