Χειροποίητη Βυζαντινή Εικόνα με την Παναγία την Οδηγήτρια.
Η θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας είναι ιστορικά η πρώτη εικόνα την Εκκλησίας όπως αναφέρεται και στο Μεγαλυνάριο του Παρακλητικού Κανόνος προς την Υπεραγία Θεοτόκο:
«Ἄλαλα τά χείλη τῶν ἀσεβῶν, τῶν μή προσκυνούντων τήν Εἰκόνα Σου τήν σεπτήν, τήν ἱστορηθεῖσαν ὑπό τοῦ Ἀποστόλου Λουκᾶ ἱερωτάτου, τήν Ὁδηγήτριαν».
Σύμφωνα με την παράδοση, η Εικόνα έλαβε το όνομά της από ένα θαύμα που τέλεσε η Παναγία. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε σε δύο τυφλούς ανθρώπους και τους οδήγησε στο Μοναστήρι της Παναγίας της Οδηγήτριας στην Κωνσταντινούπολη όπου αποκατέστησε την όρασή τους.
Η Εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας βρισκόταν επί πολλά χρόνια στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους ώσπου το 1730, ως εκ θαύματος, βρέθηκε στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος. Η Εικόνα μεταφέρθηκε από τους μοναχούς πίσω στην θέση της όμως και πάλι βρέθηκε μυστηριωδώς στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος.
Σεβόμενοι την θέληση της Παναγίας, οι μοναχοί άφησαν την Εικόνα στο μέρος όπου αυτή επέλεξε και έκτοτε οι πιστοί προσκυνούν την Παναγία την Οδηγήτρια στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος.
Έτερον Μεγαλυνάριον
Ῥῶσιν νέμει ἄφθονον τῶν ψυχῶν, τάς πληγάς, Παρθένε, θεραπεύει ἡ Σή Εἰκών, τοῖς προσερχομένοις αὐτῆ ἐν εὐλαβείᾳ καί ὕμνοις Σε τιμῶσι, τήν Ὁδηγήτριαν.
Η Εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας είναι ακριβές αντίγραφο Βυζαντινής τέχνης και δημιουργείται από έμπειρους τεχνίτες με την μέθοδο της χρυσοτυπίας όπου αγιογραφικά φύλλα χρυσού 22 καρατίων εφαρμόζονται λεπτομερώς για να διακοσμήσουν το φόντο της.
Κατά την τελική επεξεργασία, η εικόνα φιλοτεχνείται με σκούρο κόκκινο χρώμα περιμετρικά και λουστράρεται με ειδικό βερνίκι για να διατηρεί τη λάμψη της.
Προσφέρεται σε επίπεδο ή σκαφτό ξύλο και είναι κατάλληλη για τοποθέτηση σε τοίχο.
Εορτή: 20 Ιουνίου
Εικονογράφος: Συνοδεία Χρυσοστόμου Μοναχού, Ιερά Νέα Σκήτη, Άγιον Όρος
Διαθεσιμότητα: Κατόπιν παραγγελίας, συνήθως αποστέλεται σε 5 έως 10 ημέρες.