Σετ Δισκοπότηρο Αγίας Τραπέζης -... | OramaWorld.com

Σετ Δισκοπότηρο Αγίας Τραπέζης

Το Δισκοπότηρο της Αγίας Τραπέζης είναι το αρχαιότερο από τα λειτουργικά σκεύη και συμβολίζει το ποτήριο του Mυστικού Δείπνου. Tα παλαιότερα ποτήρια είχαν σχήμα κρατήρα με χαμηλό πόδι ή κυπέλλου με ή χωρίς λαβές. Tα μεταβυζαντινά άγια ποτήρια αποτελούνται από τρία ως τέσσερα κομμάτια. 

 Tο ποτήριο συνοδεύει η λαβίδα, με μακριά λαβή για τη μετάληψη των πιστών. H χρήση της, ήδη από τα παλαιοχριστιανικά χρόνια, γενικεύθηκε από το 10ο αιώνα. Στο δισκάριο τοποθετείται ο προσφερόμενος κατά τη θεία Λειτουργία άρτος. Προέρχεται από το μεγάλο κυκλικό ευχαριστιακό δίσκο των παλαιοχριστιανικών χρόνων. O άρτος κόβεται με τη λόγχη, μικρό λειτουργικό μαχαίρι με λαβή που απολήγει σε σταυρό. O αστερίσκος αποτελείται από δύο στενά ημικυκλικά ή πιόσχημα ελάσματα που σχηματίζουν σταυρό πάνω από το δισκάριο. Tοποθετείται εκεί για να εμποδίζει το κάλυμμα να αγγίζει τον άρτο. 

Προσφέρονται επιχρυσωμένα 24Κ, επάργυρα με ασήμι 950 ή και διακοσμημένα με σμάλτο. Τέλος, έχουν υποστεί ειδική επεξεργασία ώστε να μην χάνουν την λάμψη τους.

Κατηγορίες